Решават за ново наказание на “сините заради бомбичките в края на

...
Решават за ново наказание на “сините заради бомбичките в края на
Коментари Харесай

УЕФА разследва “Левски” заради фенска глупост

Решават за ново наказване на “сините ” заради бомбичките в края на реванша срещу “Шкупи ”, довели до разделяне и пердах сред свои
УЕФА стартира следствие за единствената, само че може би и задоволителна нелепост от почитатели на трибуните на стадион “Георги Аспарухов ” по време на мача “Левски ” - “Шкупи ” (1:0).

След може би най-изрядното допустимо държание на почитателите при претъпкан стадион и по време на напрежение сред някои организации и управлението, в 80-ата мин на реванша от втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите като че ли от нищото от една зона в бранш “Б ” към пистата полетяха няколко възпламеняващи се бомбички. Поредицата гърмежи, последвани от огнени кълбета над пистата, докара до бурни освирквания от “сините ” ентусиасти в останалите браншове. А в самия бранш “Б ” настана пердах сред свои - очевидно неодобряващи нелепостта са атакували тези, хвърлили бомбичките. Намесиха се и стюарди, които изведоха някои крайни ентусиасти от бранша.

Преди мача против “Шкупи ” имаше редица апели последователите да покажат безупречно държание, защото “Левски ” получи последно предизвестие за нова тежка глоба от европейската футболна централа. След първия мач против “Шкупи ” в Скопие “Левски ” отнесе 40 000 евро санкция, възбрана почитателите на отбора да участват на идващото посещение от евротурнирите и опасност за отчасти затваряне на стадиона при идващото домакинство при следващо нарушение. Причината - “дискриминационно държание в трибуната с последователи на ПФК “Левски ”, включващо викания на етническа основа и политически лозунги, както и ексцесии в гостуващия бранш ” по време на дуела в Скопие.

“Левски ” ще играе против “Апоел ” (Беер Шева) в третия прелиминарен кръг на Лигата на конференциите. В гостуването на 10 август от 20,30 часа на стадион “Турнер ”

в Израел няма да има

почитатели на българския клуб

Реваншът на “Герена ” е на 17 август от 20 часа. От идното следствие и решението на дисциплинарната комисия на УЕФА зависи дали “Левски ” ще понесе единствено нова санкция, или още за ответния мач против “Апоел ” (Беер Шева) част от стадиона ще бъде затворен. Това освен ще попречи на доста левскари да гледат и поддържат любимците си онлайн, само че ще лиши клуба от още доходи в миг на тежко финансово положение.

А другояче на “Герена ” против “Шкупи ” всичко изглеждаше хем оптимално празнично за българската агитка, хем с интелигентно отправени послания към гостите.

“Синьото ” море по трибуните бе цялостно с бяло-зелено-червени флагове.

С първия съдийски сигнал бранш “Б ” се трансформира в “картина ”, препращаща към Илинденско-Преображенското въстание, което избухва в Македония през 1903 година Целият бранш се “оцвети ” в алено, черно и жълто, а надписът на огромен транспарант гласеше: “Илинден, майко, Илинден - за българите Великден ”. Точно в навечерието на мача бяха маркирани 120 година от експлоадирането на въстанието - връхна точка в националноосвободителната битка на македонските и тракийските българи.

Имаше един транспарант, ориентиран към българо-македонските връзки: “Ако някой ми каже, че съм македонец, ще му отрежа езика. Ако ми каже, че не съм българин - главата! ”

В първия мач в Скопие обстановката беше, меко казано, извънредно по-негостоприемна. Фенове на “Левски ”, пътували с коли с българска регистрация, бяха обстрелвани по улиците. Един български ентусиаст, свален от автомобила си, беше намушкан с нож и опериран по неотложност в столицата на Северна Македония. Именно в деня на реванша потърпевшият Драгомир Андонов бе превозен с хеликоптер от Скопие до София и настанен във Военномедицинска академия. Няма заплаха за живота му. “Изведен е от реанимация и е настанен в общоприета хирургична клиника за дотъкмяване на лекуването и рехабилитация ”, оповестиха от ВМА.

Заради ексцесиите около първата среща почитателите на “Шкупи ” получиха възбрана от УЕФА да участват на гостуването в София.

Героят за “Левски ” в реванша като че ли бе съдбоносен от ориста. След 100-минутна досада отборът на Николай Костов вкара, би “Шкупи ” с 1:0 в реванша и с общото 3:0 стигна до третия кръг и “Апоел ” (Бер Шева).

Отличеният преди дуела за изиграния преди дни мач №100 за “Левски ” Марин Петков влезе като запаса, а в 101-ата минута на 101-ата си среща вкара за триумфа над “Шкупи ”. След детонацията от страсти, пристигнали в 11-ата мин от продължението на постоянните 90, и български, само че даже и бразилски футболисти на “Левски ” се наметнаха с български знамена и празнуваха с левскарите по трибуните.

От “Левски ” благодариха на фенското голям брой, само че регистрираха и “лъжицата катран в кацата с мед ”. “Не спряхте през целия мач да сте енергично зад тима и дадохте сили на футболистите, с цел да изковем всички дружно този сладостен и скъп триумф. За следващ път доказахте, че сте 12-ият състезател на “Левски ” и макар някои провокации сътворихме следващия паметен “син ” празник ”, написаха от клуба към почитателите.

Найден Тодоров
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР